Etusivu >> Uutiset >> Korruptiosyytökset ajavat Fifan sponsorit tiehensä

Veikkaus Sivustot

 

Korruptiosyytökset ajavat Fifan sponsorit tiehensä

Fifan on ollut jalkapallon korruption keskipisteenä jo muutaman vuoden ajan. Fifa on tiedostanut korruptio-ongelman, mutta siitä huolimatta se ei ole saanut ongelmaa ratkaistua. Useat sponsorit ovat kyllästyneet Fifaan kohdistuneisiin syytöksiin ja täten lopettavat sponsorisuhteensa Fifaan.

Ensimmäisenä lähtee Fifan suurin sponsori

Kansainvälisen jalkapalloliiton pääyhteistyökumppani, Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien dubailainen lentoyhtiö Emirates Airlines, päättää sponsorisuhteen Fifaan jatkuvien korruptiosyytösten vuoksi. Emirates Airlinesin lähtö tietää Fifalle noin 500 miljoonan euron aukkoa sponsorikassaan, joka Fifan pitää täyttää uusilla sponsoreilla. Fifan ja Emirates Airlines lentoyhtiön kumppanuus alkoi jo vuonna 2006, ja se tulee päättymään tänä vuonna. Airlines kommentoi tiedotteessaan, että yhtiö ei aio jatkaa sponsorisopimusta Fifan kanssa, sillä Fifan sopimusehdotus ei täyttänyt yhtiön asettamia ehtoja.

Emirates Airlines tiedotti tyytymättömyytensä jo ensimmäisen kerran vuonna 2011 kun Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter valittiin liiton johtoon. Tuolloin Blatterin ainoa vastustaja, Mohammed Bin Hammamin, hyllytettiin puheenjohtajavaalista korruptiosyytösten vuoksi, ja tämän vuoksi Blatter nousi liiton puheenjohtajaksi. Blatter on itsekin ollut useamman korruptiosyytöksen kohteena, mutta siitä huolimatta hän on saanut jatkaa kauttaan Fifan johdossa.

Korruptiomyrsky puhkesi uudestaan kun Fifa myönsi vuoden 2018 MM -kilpailut Venäjälle ja vuoden 2022 kisat Qatarille. Korruptioskandaali keskittyi erityisesti päätökseen järjestää kisat Qatarissa vuonna 2022. Tutkimuksissa löydettiin todisteita äänten ostamisesta ja lahjonnasta. Fifa laittoi eettisen neuvoston tutkimaan korruptiosyytöksiä, mutta ei suostunut läpinäkyvään tarkasteluprosessin.

Sony seuraa Emirates Airlinesin esimerkkiä

Emirates Airlines ilmoitti maaliskuun alussa lopettavansa sponsorisuhteen Fifan kanssa. Muutaman viikko myöhemmin japanilainen elektroniikkajätti Sony ilmoitti, että se ei aio jatkaa sopimusta Fifan kanssa. Sony on ollut Fifan yhteistyökumppani jo kahdeksan vuotta ja heidän välinen sponsorisopimus on 240 miljoonaa euroa. Sony ei aio jatkaa sopimusta, sillä se on myöskin kyllästynyt Fifan korruptioskandaaleihin. Korruptiosyytösten lisäksi huono taloustilanne ajaa Sonyn leikkaamaan menojaan, ja sponsorisopimus on helppo paikka leikata menoja.