Etusivu >> Uutiset >> Oletko vedonlyöntioraakkeli

Veikkaus Sivustot

 

Oletko vedonlyöntioraakkeli

Kaikki vedonlyöjät ja uhkapelurit unelmoivat kyvystä ennustaa tuloksia oikein. Jotkut ovat menneet jopa niin pitkälle, että ovat kehitelleet älykkäitä ja monimutkaisia matemaattisia kaavoja, joilla yritetään ennakoida tuloksia. Mutta onko tämä mahdollista, vai sortuvatko he Pekka Pouta -syndroomaan, jossa osaat kertoa eilisen tapahtumista, mutta huomisen ennusteet menevät aina väärin?

Taloustieteessä ihmisen valinnat ovat kaiken A ja Ö. Taloustieteilijät painivatkin ongelmien kanssa, joiden peruskysymys tutkii ihmisen syitä valintoihin ja niiden seurauksia. Toisin sanoen ihmisten valintojen ja tekojen ennakointi on siten myös vedonlyöntiammattilaiselle kuin Graalin malja. Sivustollamme onkin esitelty aiemminkin kaksi mielenkiintoista teoriaa, joiden avulla rationaalien vedonlyöjä pystyy teoriassa ennustamaan jokaisen vedonlyöntikohteen lopputuloksen.

Kellyn kaavalla pystytään väitettävästi laskemaan optimaalisen panoksen suuruuden. Tämä kaava kuitenkin yleistää pelaajien rationaalisen strategian, jonka mukaan kaikki pelaajat kontrolloivat omaa halua ns. ylipanostaa suuremman voiton toivossa. Täten Kellyn kaava pätee yksilökohtaisesti tilanteissa, joissa jokainen yksilö määrittelee itselleen oman maksimihyödyn ja tulo-odotuksen kutakin panosta kohti. Kellyn kaavan toimivuutta voikin testata usein vasta jälkikäteistarkastelulla ja kaava toimii enemmän panosten hajauttajana.

Poissonin laskentakaava on pelottavan monimutkainen matemaattinen kaaviohirviö. Tämä kaava perustuu hyvin pitkälti historiallisten todennäköisyyksien summaan, joiden kautta pyritään ennustamaan tulevaisuuden trendi. Esimerkiksi tarkastellessa Manchester Unitedin maalikeskiarvoa Poissonin kaavalla pystytään teoriassa ennustamaan ottelun tulos sulkemalla pois kaikki vaihtoehdot, jotka ovat epätodennäköisiä. Käytännössä ensiksi pitää määritellä optimaalinen aikaraja koti- ja vierasmaalien suhteen, jotta voitaisiin sulkea pois räikeät poikkeukset. Tämän jälkeen sama tehdään toisen joukkueen tiedoilla, jonka jälkeen saadaan algebran avulla yksinkertainen laskukaava koti- ja vierasjoukkueiden nettomaalimääristä. Käytännössä Manchester Unitedin maalimäärä per peli saadaan seuraavalla kaavalla: ManU-hyökkäys × vastustajan puolustus × keskimääräinen maalimäärä. Tämän kaavion summaa vertaillaan eri maalimääriin menneiden pelien perspektiivistä ja suljetaan pois epätodennäköiset tulokset.

Miksi emme siis kaikki ole Warren Buffetin tapaisia oraakkeleita? Koska ihmisen valintoja ei pystytä ennakoimaan. Esimerkiksi yllämainitut mallit eivät ota huomioon, kuinka hyvin Unitedin Wayne Rooney nukkui peliä edeltävänä yönä tai mikäli De Gea harjoitteli oikeita asioita menneellä viikolla. Näin mallit eivät sisäistä tekijöitä, joiden luonne on absoluuttisesti sattumanvarainen. Mikään olemassa oleva malli ei pysty sisäistämään kaikkia mahdollisia tekijöitä, sillä nämä tekijät eivät ole staattisia, tarkoittaen sitä, että ne muuttuvat myös ajan kuluessa.

Valitettavasti markkinoiden tehokkuus pitää huolen, että yksikään pelaaja ei pysty käsittelemään kaikkia variaabeleita reaaliajassa ja täten kukaan ei pysty päihittämään itse peliä.