Etusivu >> Uutiset >> Suomalaiset valloittavat NHL-jääkiekkoliigan

Veikkaus Sivustot

 

Suomalaiset valloittavat NHL-jääkiekkoliigan

Suomalaiset legendaariset NHL-pelaajat Teemu Selänne ja Saku Koivu ovat lopettaneet uransa, mutta heidän jalanjälkiään seuraavat hyvin monet lupaavat suomalaiset pelaajat. Tällä kaudella NHL:ssä pelaa 27 suomalaista, joista seitsemän on maalivahteja.

Intohimona jääkiekko

Suomalaiset jääkiekkoilijat ovat viime vuosina olleet erittäin paljon esillä taitojensa ja menestyksensä vuoksi. Göran Stubbin mukaan suomalaiset ovat menestyneet hyvin kansainvälisellä tasolla ruotsalaisten ansiosta. Noin kymmenen vuotta sitten Ruotsi vaihtoi valmennustaktiikkaansa keskittyen pelaajien henkilökohtaisen taidon hiomiseen. Tällä hetkellä Ruotsi tuottaa eniten pelaajia Euroopassa. Ruotsalaisen valmennustekniikan Suomi omaksui vasta muutaman vuosi sitten. Vaikka Suomi tuottaa entistä enemmän menestyksekkäitä pelaajia, harva tyytyy SM-liigaan. Suomalainen liiga ei nimittäin pysty taloudellisista syistä kilpailemaan NHL:n, KHL:n tai Saksan tai Sveitsin jääkiekkoliigojen kanssa, ja tästä syystä monet taitavat pelaajat siirtyvät edustamaan muita liigoja. Lähtöjen vuoksi SM-liigalla ei ole muuta vaihtoehtoja kuin luottaa Mestiksen nuoriin. Hyvänä puolena on, että tämä toisaalta antaa suomalaisille nuorille mahdollisuuden nousta korkeampaan liigaan ja pelata vanhempien konkareiden kanssa kehittäen omaa osaamista. Esimerkiksi vuonna 1996 syntynyt Kasperi Kapanen siirtyi SM-liigaan ollessaan 17-vuotias ja 18-vuotiaana, tänä vuonna, hän teki tulokassopimuksen NHL jääkiekkoseura Pittsburgh Penguinsin kanssa. Stubb on myös sitä mieltä, että intohimo lajiin on olennainen syy suomalaisten pelaajien menestykseen. Jääkiekko on aina Suomessa ollut ykköslaji toisin kuin esimerkiksi Saksassa, kansa rakastaa jääkiekkoa ja jalkapalloa yhtä paljon. Tästä syystä monet suomalaiset nuoret harrastavat jääkiekkoa ja haluavat rakentaa uransa tätä kautta. On vain ajan kysymys, että osa heistä nousee jääkiekkotähdiksi.

Maalivahdit tienaavat eniten

Suomalaiset pelaajat ovat erityisesti kiinnostuneita NHL:stä, sillä sitä pidetään yleisesti maailman tasokkaimpana jääkiekkoliigana. Korkeatasoinen jääkiekkoliiga tarjoa pelaajille haasteita ja korkeatasoista palkkaa. Suomalaisten pelaajien palkka on keskiarvoltaan noin kaksi miljoonaa dollaria lukuun ottamatta pelaajien henkilökohtaisia bonuksia. Suomalaisista NHL-pelaajista parhaiten tienaavat maalivahdit; Tuukka Rask 7,5 miljoonaa dollaria, Pekka Rinne 7 miljoonaa dollaria ja Kari Lehtonen 6,5 miljoonaa dollaria. Kenttäpelaajista parhaiten palkattu on Mikko Koivu, hänen kausitulonsa on 5,4 miljoonaa dollaria. Suomalaisista pelaajista huonointen palkattuja ovat vasta NHL:n uransa aloittaneet nuoret kuten Olli Määttä, Mikael Granlund ja Aleksander Barkov. Jokainen heistä tienaa vielä alle miljoona dollaria tällä kaudella.